Kompas

Het noorden ligt niet in het noorden! Het klinkt als iets wat ik expres verzin om je verbeelding of nieuwsgierigheid te prikkelen. Het is niet verzonnen, het is echt waar. Een kompas wijst niet naar het geografische, maar naar het magnetische noorden. Rond Utrecht wijkt het ongeveer 1 graad af en op IJsland moet je echt goed opletten als je naar het noorden wil.

Op Terschelling, tijdens het Oerol Festival, woonde ik een paneldiscussie bij over het effect van educatieve programma’s. Theatergezelschappen deelden hun ervaringen en vroegen zich af wat het effect is bij deelnemers of toeschouwers. Dit was een uitgelezen moment om hierover met de toehoorders in gesprek te gaan. Er ontstond een goedbedoelde zoektocht om die effecten boven tafel te krijgen. Totdat iemand uit het publiek het woord nam en zei: ‘Hou eens op. Ik weet het zelf niet. Misschien valt het kwartje tien jaar later en weet ik echt niet meer wat daar allemaal aan toe bijgedragen heeft’.

Met mijn blogs voor Kunstzone heb ik de afgelopen jaren geprobeerd jou als lezer te inspireren. Te bemoedigen omdat niet alles van waarde te meten is. Na het verschijnen van een blog weet ik niet altijd wat het effect is of bij wie er wanneer een kwartje is gevallen. Het schrijven van de blogs hielp mij in ieder geval om woorden te geven aan waar mijn kompas zich op richt.

Ook als leraar weet je nooit wat het effect is bij leerlingen. Maar het is niet nutteloos wat je doet. Het is niet nutteloos om de waarde van kunst in het onderwijs te delen. Vertel leerlingen vol overtuiging en urgentie over het mooiste boek dat je gelezen hebt. Laat De Nachtwacht zien. Geef ze de kans om de geur van verf te ruiken of de structuur van klei te voelen. Of vraag ze om mee te doen aan het schooltoneel. Al zul je misschien nooit weten wat hun noorden is, zet ze in beweging en help ze hun kompas te vinden.

Deze blog verscheen op 19 oktober 2023 op de website van Kunstzone

KUNSTZONE